Savjeti

Raspored čišćenja

Raspored čišćenja i pospremanja trebao bi se napraviti tako da se mogu pridržavati svi članovi obiteljske zajednice prilagoditi onim najmanjim. Djeca bi trebala biti sastavni dio zajednice koja će obavljati poslove čišćenja. Naravno svaki zadatak treba biti prilagođen dobi djeteta.

SVAKOG DANA

Raspored čišćenja svakog dana, uključuje pospremanje i čišćenje uobičajnih stvari u kući, ondnje gdje najviše boravimo i stvaramo nered (odjeća, obuća, posuđe, novine, knjige itd…)

Kuhinja

Da se nakon kuhanja ne bi stvorila tvrdokorna, osušena prljavština na kojoj se razvijaju bakterije, najbolje je odmah oprati i prebrisati sve površinekoje smo upotrebljavali, kao i pod na kojem zasigurno ima mrvica i ostatka tekućine. Ostane li bilo kakva tekućina na podu na nju će se odmah kao na magnet lijepiti prljavština. Kao i u profesionalnoj kuhinji tako i kod kuće za vrijeme kuhanja treba oprati što je više moguće posuđa kako poslije obroka ne bismo imali prepun sudoper neopranog suđa. Naravno pravilo za čišćenje vrijedi i za posuđe nakon jela. sredstva za pranje kuhinje https://sredstvazaciscenje.hr/kuhinje/

 

  1. KAKO KVALITETNO ČISTITI I UŠTEDJETI VRIJEME?

 

Da bi ste se kvalitetno uhvatili u koštac sa čišćenjem, potrebno je napraviti popis što točno treba čistiti. Za kvalitetno čistiti najbolje je da podijelite kućanske poslove koje treba obaviti po sobi, a zatim podijelite svaki zadatak po učestalosti koliko puta treba čistiti.

 

Za lakše snalaženje u poslovima čišćenja treba podijeliti prostorije i napraviti popis poslova koji će se čistiti na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi.

 

Dnevni poslovi

Stvorite dnevni popis za čistiti, te napravite provjeru koja uključuje sve zadatke koje morate obaviti oko kuće ili stana svaki dan.

 

Ako koristite uslugu servisa za čišćenje, na popisu istaknutog popisa stavite ime vašeg servisa za čišćenje, te  pored poslove koje želite da čisti taj dan. Nakon nekog vremena vidjet će te koliko će vam ili njima trebati radnih sati za očistiti pojedine poslove na listi. Možda ste napravili previše ambiciozni popis za čistiti pojedine dijelove ili prostorije. Tijekom vremena će te uvidjeti što realno možete čistiti kako bi stan ili kuću držali urednom i čistom.

 

Na primjer, možete biti odgovorni za stavljanje rublja u košaru ili na stranu pored perilice rublja, također, za stavljanje suđa u perilicu za posuđe, te  upravljanje perilicom posuđa. Ukoliko koristite servis za čišćenje, možda možete njima zadati neke jednostavnije dnevne zadatke kao što su npr. Čistiti pod u kupaonici, čistiti parket u dnevnoj sobi ili jednostavno čistiti sve podne površine, dok vi rješavate neke druge poslove koje ne iziskuju toliko dnevnog vremena za vas ili vaše ukućane.

 

Ostale dnevne zadatke za čistiti mogu uključivati; brisanje tuša i umivaonika u kupaonicama, izrada kreveta i čišćenje predmeta na noćnom ormariću, prebrisati komodu.

 

Tjedni poslovi

Neki se poslovi mogu obavljati tjedno. Ovisno o kompliciranosti čišćenja i vremena za čistiti, možete ostaviti za to jedan dan u vikendu.

 

Tjedni poslovi koje bi prema potrebi trebalo čistiti mogu biti čišćenje prozora i čišćenje podova, kao što je čišćenje podova u kupaonici i kuhinji i usisavanje tepiha, za tjedne zadatke.

 

Ako u vašoj kući živi puno ljudi ili kućnih ljubimaca ili imate malu djecu, možda ćete poželjeti češće usisavati, čistiti i prati podove.

 

Također je dobra ideja da tjedno usisavate presvlake na vašem dnevnom namještaju.

 

Svaki tjedan perete ručnike, posteljinu i prostorije za kupanje.

 

Također u listama zadataka za tjedno čistiti možete staviti, tjednu pomoć s drugim često zanemarenim zadacima, poput brisanja hladnjaka, prozora i okvira vrata; zavjese, rolete i otvore; te podizanje i čišćenje podrumskih ili drugih slabije korištenih prostorija.

Zadatak za čistiti na mjesečnoj razini

Vaš popis za čišćenje trebao bi uključivati nekoliko poslova koje trebate raditi samo jednom mjesečno ili čak rjeđe. Osoba koja čisti vaš dom može vam pomoći u tim zadacima, ovisno o njegovom rasporedu i sklonosti za kućne poslove.

 

Mjesečni poslovi uključuju dubinsko čišćenje hladnjaka i zamrzivača. Uklonite i bacite svu pokvarenu hranu i obrišite police u hladnjaku. Također bi trebali obrisati vanjski dio.

 

Svakog mjeseca trebate također prati sve jastučiće na sjedećoj garnituri, madrac i bilo koje zavjese za tuširanje ili staklo za tuširanje. Neugodne zadatke, kao što su ribanje taloga između pločica u kupaonici i čišćenje podnica, treba obavljati svaki mjesec.

 

Sezonske poslove

Neke zadatke treba čistiti tj.obaviti samo sezonski, kao što su poslovi proljetnog čišćenja.

 

Na primjer, trebate čistiti pećnicu četiri puta godišnje, a madraci u spavaćim sobama okrenuti na stranu ovisno da li se radi o ljetnoj ili zimskoj. U ljetnim mjesecima je potrebno češće dubinski oprati madrac, ra di učestalog znojenja. Ako imate kamin, treba ga čistiti svakih nekoliko mjeseci.

 

Svake sezone provjerite sadržaj svoje ostave, podruma. Odbacite sve limenke koje su istekle i sve otvorene pakete hrane koje ste pojeli za nekoliko mjeseci ili koje nikada ne planirate koristiti. Također kako bi ste spriječili razvoj moljaca treba čistiti istekle ili otvorene vreće za brašna, nadalje obrišite police u ostavi i organizirajte preostalu hranu prema vrsti i datumu.

 

Related Posts