čišćenje kuhinje, čišćenje kupaonice, čišćenje podnih površina, Savjeti, Uncategorized

SAVJETI ZA ČIŠĆENJE

savjeti za čišćenje raznih materijala i površina

Mrlje do alkoholnih pića s rublja uklonit ćete tako da umrljano rublje najprije namočite u hladnu vodu, mrlje nasapunate i dobro istrljate. Mrlje od crvenog vina prelijte s malo rakije i ostavite da se osuše pa operite.

Pranje prozora

U posudu s mlakom vodom stavite malo octa i običnom krpom za pranje posuđa operite prozore. Osušite ih papirnatim ručnikom. Prozori će se sjajiti i na njima će se skupljati manje prašine.

Čišćenje aparata za kavu

Povremeno očistite aparat za kavu na način da u njega, umjesto kave, stavite malo sode bikarbone.

Čišćenje televizora

Na ekranu televizora skuplja se i ljepi prašina koju redovito treba uklanjati. Kao sredstvo za čišćenje upotrijebite sok od limuna ili ekran prebrišite krpom navlaženom tekućinom za pranje prozora bez vode. Nakon takvog pranja Vaš će ekran privlačiti manje prašine. Važno je da upotrijebite mekanu krpu ili jelenju kožicu kako ne biste oštetili staklo ekrana

Pranje keramičkih pločica

Nikad ne perite pločice dok su još prekrivene parom nakon vašeg kupanja jer će na njima ostati tragovi. Operite ih tek kad se dobro osuše.

Pljesnivi plastični zastori

Ako je plijesan zahvatila rubove plastičnog zastora uz kadu, zalijte ga vrućim mlijekom i ostavite dok se mlijeko ne ohladi. Nakon toga istrljajte pljesnjive dijelove i isperite čistom vodom.

Čišćenje smole

Za uklanjanje smole i smolastih tvari mogu se upotrijebiti slijedeća sredstva: eter, benzin, terpentinsko… Tim se sredstvima uklanjaju i svježe i stare mrlje od smole. Ako čistite prirodni materijal uprljan smolom možete se poslužiti i alkoholom, acetonom ili mentolom. Važno je da se umrljano mjesto dobro natopi sredstvom za čišćenje koje ste odabrali (ako je mrlja na odjevnom predmetu, ispod nje stavite papir koji dobro upija kako se mrlja ne bi širila), a zatim ga protrljajte četkom.

Kako bjelini vratiti sjaj i bijelu boju

Šalicama za kavu ili čaj koje su požutile od stalne upotrebe, vratit ćete sjaj ako ih očistite četkicom za zube na koju ste stavili malo sode bikarbone, a nakon trljanja isprali mlakom vodom.

Požutjele stolnjake ili posteljinu za krevet možete vratiti u “početno” stanje ako u mašinu za pranje rublja nakon iskuhavanja u vodu za zadnje ispiranje dodate čašu (1,5 dcl) octa ili limunske kiseline.

Plišane igračke koje su “posivile” od silnog igranja operite nekim neutralnim tekućim sapunom u koji ste dodali par kapi izbjeljivača i isperite mlakom vodom.

Održavanje parketa i laminata

Da bi parket ili laminat ostao lijep, sjajan, i uščuvan potrebno je slijediti nekoliko pravila: ne čistite parket vodom! ?Voda se može zadržati na parketu i trajno oštetiti lak i drvo. Ako morate odstraniti kakvu mrlju ili ostatke hrane ili nečeg sličnog, koristite mekanu vlažnu krpu.

Da bi spriječili grebanje parketa ili laminata, na dijelove namještaja koji dodiruju parket postavite zaštitne podloge od filca, pluta ili gume. Ako morate premještati namještaj, nastojte ga podići u zrak i nositi, a ne vući ili gurati po parketu.
Još jedan savjet za sprečavanje grebanja je i zabrana hodanja po parketu u cipelama s tankim i visokim petama ili metalnim potplatima.

Ako se parket ili laminat nalazi u blizini vode postavite na njega kakvu zaštitnu podlogu.

Redovito održavajte parket sredstvima za čišćenje parketa koja im daju svježinu i sjaj. Kada se nakon određenog vremena (nekoliko godina) unatoč čišćenju parket ne sjaji, ponovo ga prelakirajte.

Related Posts