Savjeti

Sredstva i čišćenje doma

Pospremljeni dom donosi dobro raspoloženje jer stvara ugođaj reda i čistoće koja je često presudna i za naše zdravlje. To posebno dobro znaju osobe koje pate od alergija na prašinu, za koju su najveći krivci grinje koje se razmnožavaju u raznim dijelovima doma, svugdje gdje ima prašine. Kupaonica i kuhinja su rasadnici štetnih bakterija, zato je iznimno važno njihovo redovito održavanje za koje nam doista nisu potrebna agresivna sredstva kojima ponekad možemo oštetiti i namještaj.

Čišćenje je zapravo dio svakodnevnice i neizbježno je. Na nama je kako ćemo ga organizirati i hoće li nam uvijek predstavljati problem ili može, barem povremeno, postati praktična rekreacija, razgibavanje i oslobađanje od stresa, i to bez obzira na našu prezaposlenost tokom dana.

“Da bismo ih motivirali, možemo smisliti i neke malene nagrade koje će ih razveseliti “

Osobe koje žive kao samci i obitelji u stanovima imat će vjerojatno manje nereda i manje površina za čišćenje. Kuće imaju više prostorija, a uglavnom i okućnicu s vrtom, pa je svakako korisno pripremiti plan pospremanja. Obitelj taj plan može raspodijeliti na sve ukućane, te prilagoditi tako da svatko dobije neki zadatak, ovisno o njegovim sposobnostima (odnosi se na djecu). Djeca trebaju imati svoja zaduženja jer će se navika čišćenja i pospremanja od djetinstva kasnije postati rutina. Da bismo ih motivirali, možemo smisliti i neke malene nagrade koje će ih razveseliti.

IZRADA PLANA POSPREMANJA

Izrada plana tijekom godine vrlo je korisna, jer neki se radovi obavljaju sezonski. Potom slijede katrkoročniji planovi tijekom mjeseci, tjedana i dana. Najprije treba upisati svoje radne obaveze, a zatim sve ostalo što manje ili više neodgodivo (važni sastanci, rođendani, posjeta liječniku) U dio preostalog vremena možemo uvrstiti čišćenje.

Nije moguće uvijek se točno pridržavati plana, no preskakanje i odlaganje zadanih obveza brzo će nas dovesti do nagomilanog nereda i vjerojatno cjelodnevnog generalnog pospremanja.

Plan će se, naravno, razlikovati od obitelji do obitelji, na vama je da si prilagodite raspored kako vam najbolje odgovara. Sredstva za kućanske poslove možete koristiti https://sredstvazaciscenje.hr/kuca/