BLOG, Eko Kutak, Savjeti

ČIŠĆENJE STOLARIJE I STAKLA

Čišćenje prozora i vrata zna biti velika tlaka. Ukoliko se radi o staklenoj stijeni, i ako imate kućnog ljubimca dogodi se da čim očistitite staklene površine trebate ponovno krenuti sa čišćenjem istih. Zato se danas naokon pranja staklneih površina treba staklo zaštititi sa NANO SURFACE PROTECTom kako bi se novonastale mrlje lakše uklonile.

ČIŠĆENJE VRATA

Prozori i vrata podložni su čestom prljanju, vanjskom utjecaju kiši, snijegu, prašini, parama od kuhanja, masnoći.

Također treba voditi računa o pranju, brisanju i dezinfekciji kvaka vrata. Dezinfekcija vrata wc-a treba se raditi na tjednoj bazi barem jednom. Koliko god mi to smatrali normalnim postoje ljudi koji još uvijek ne operu ruke iza obavljene nužde. Zato se dezificijensom za ruke treba redovito oprati površine koje su u kontaktu s rukama.

Kod vrata treba posebno paziti na gornji dio štoka gdje se nakuplja prašina, a često zaboravljamo obrisati. Za takve površine najbolje se koristi mlaka voda i vlažna krpica.

Treba voditi računa od čega je napravljena stolarija, ukoliko se radi o starijem drvu nije baš pogodno da se natopi sapunicom i puno vode, jer drvo samo po sebi voli jako upiti vodu. Drvena stolarija se može čistiti sa posebno napravljenom spužvicom sa laganim abrazivom.

ČIŠĆENJE STAKLA

Staklo je vrlo zahtijevno za čišćenje, pogotovo ako se radi o staklu u blizini gdje se nalazi kuhinja. Prilikom kuhanja se stvaraju masne pare koje prijanjaju na prozore. Zato treba kupovati sredstva za čišćenje koja rješavaju problem masnih mrlja, a nisu nekvalitetno razrjeđena. Za čišćenje stakla može se koristiti ocat, mana octa je što se jako osjeti i neka vas ne zavara ocat kao ekološko rješenje jer ocat sam po sebi je kiselina i to dosta jaka (ovisno o koncentraciji). Nadalje za čišćenje i pranje stakla / staklenih površina koristi se razni recepti kao primjerice deterđent za pranje suđa pomiješan sa octom i vodom.

Čišćenje stakla uvelike pomaže i kvalitetna apratura, tako je najbolje kupiti kvalitetnu gumu za pranje stakla, kvalitetan “mačak” za pranje (nanosi i razmazuje se sredstvo za pranje stakla), sredstvo za pranje stakla, zaštita za oprano staklo.

Zaštita za oprano staklo služi kako bi se što manje koristitlo, a u nekim slučajevima gotovo izbacilo sredstvo za uklanjanje naslaga vode tj. kamenca. Kamenac je br.1 neprijatelj u ljepoti izgleda naših staklenih površina. Nakon zaštite staklenih površina tragovi kamenca se mogu ukloniti običnom suhom krpom, te tako sprječavamo nepotrebnu upotrebu sredstva za čišćenja stakla ili sredstva za čišćenje kamenca sa staklenih površina. Na taj savjestan način brinemo o zdravlju sebe, štedimo novac i čuvamo planetu.

RECEPT ČIŠĆENJE STAKLA 1

  • VODA
  • OCAT
  • DETERĐENT ZA PRANJE SUĐA

Pomiješati 1L vode sa 200ml octa, te dodati 1 čajnu žličicu deterđenta za pranje suđa

RECEPT ČIŠĆENJE STAKLA 2

  • SODABIKARBONA
  • VODA

U 1L vode dodati 2 čajne žličice sodabikarbone