BLOG, Eko Kutak, Savjeti

ALTERNATIVNA ČIŠĆENJA

ALTERNATIVNA ČIŠĆENJA KOD KUĆE

SODA BIKARBONA

Ima široku primjenu u kućanstvu. Pronalazi svoje mjesto u čišćenju raznovrsnih površina. Primjena sode ovisi o tome što se želi postići čišćenjem u kućanstvu. Tako primjerice za smanjenje neugodnih mirisa koristi se u krutom stanju, dok za čišćenje raznih površina može se otopiti u vodi, također sa sodom se mogu raditi razni abrazivni premazi za teža zaprljanja.

Soda bikarbona je po svom sastavu lužnate reakcije. Nadalje ako se koristi tehnička soda još se naziva soda za čišćenje, kamena soda, kaustična soda (natrijev hidroksid)  koja pokazuje značajno bolje rezultate od sode bikarbone (natrijev hidrogenkarbonat).

ULJA

Razna jestiva ulja, imaju široku primjenu u korištenju kao sredstvo za zaštitu i laštenje raznih površina, a ponajprije drvenih, također jestiva ulja se mogu koristiti za premazivanje terakote, cigle itd. U poslovima čišćenja mogu se koristiti stara jestiva i nejestiva ulja.

OCAT

Ocat je raznovrsno sredstvo koje koristi u poslovima čišćenja. Ocat ima oštar miris, dobra dezinfekcijska svojstva, te dobro uklanja tvrdokornu prljavštinu.

Za čišćenje se mogu koristiti domaći jabučni ocat, alkoholni ili industrijski ocat. Glavne značajke između ocata za čišćenje ovisi o udjelu alkohola u octu (jabučni ocat ima najmanje octene dok industrijski ocat najviše octene kiseline).

Ovisno o zaprljanju octena kiselina se razrjeđuje s vodom. Omjeri razrjeđivanja ovise o tome što se želi čistiti, te koliko je zaprljanje teško ukloniti. Najbolje je krenuti s većim omjerom npr. 1:20 na 1 jedinicu octa dodati 20 jedinica vode.

Sa octom treba biti pažljiv prilikom čišćenja osjetljivijih površina, kao što su mramor, granit itd.

SAPUNI / DETERDŽENTI

Većina ekoloških sredstava za čišćenje koriste upravo sapun ili razrijeđeni deterdžent za čišćenje prljavih površina. Također ostaci sapuna za pranje ruku ili tuširanje može se rastopiti u vodi, te poslužiti kao sredstvo za čišćenje raznih površina. Sapune je pogodno koristiti jer ne sadrže jaka otapala, te u tom smislu nisu štetna prilikom udisanja.

 

LIMUNSKA KISELINA / SOK OD LIMUNA

Za potrebe čišćenja iscijedi se limunov sok od limuna koji su slabije kvalitete, te koristi za čišćenje površina. Također može se koristiti limunska kiselina (kruta tvar) koja se kupuje u dućanima za pripravljanje zimnica, otopi se u vodi ili doda svega par kapi vode kako bi se moglo kao abrazivno sredstvo za čišćenje.

Naravno uvijek možete iskoristiti već provjerena sredstva za čišćenje na našoj stranici BIO SREDSTVA.